lördag 22 december 2018

Konsten

Vi tycker om de saker som fyller själens hål utan att blockera utgångarna.

De intryck som har en för mottagaren bra balans mellan vaghet och exakthet skapar intresse. Nyfikenhet och sinnlig njutning triggas av det som inte är så platt att det blir tråkigt men inte heller så vagt att det saknar mening.

Någonstans i skärningspunkten infinner sig en känsla av högre förståelse för det ofattbara som omger alltet. Aldrig annars kan insikterna bli så djupa som när punktligheten lämnar dörren öppen för dunklet. Ny information tillåts tolkas mot bakgrund av de egna erfarenheterna och känslorna.

Man lämnar situationen som om man visste mer än tidigare. Vad detta nya vetande består i är emellertid outsägligt. Vetandet sitter så att säga inte i några nya fakta utan sveper in kroppen likt en värmande filt. Vissa saker vet man utan att kunna svara på vari de består.

Konsten är ett specialfall av kommunikation vilken kan besitta de så eftertraktade egenskaperna. Konsten är konkret men lämnar också luckor öppna för egna bidrag. Kanske är det just det som gör den så populär och samtidig så oförklarlig. Den låser upp tidigare strängt bevakade rum i själens labyrinter samtidigt som den tydligt visar skyltar för nödutgångarna. Till skillnad från mycket annat kan konsten tolkas som man själv vill finna den utan krav på rationalisering. Magin försvinner om försök till förklaring görs.

Humorn och konsten är om inte en och samma så i alla fall syskon. Vi skrattar åt skämt utan att veta exakt var någonstans det roliga sitter. I den meningen är det i konstens och humorns ögonblick som vi kommer allra närmast sanningen om vad det innebär att vara vid liv. Man så att säga fattar poängen för en kort stund innan man handlöst faller tillbaka till det ytliga tänkandets fälla. En fälla där lockbetet är tron på exakta svar eller inga svar alls. 

Alla konstformer är hemliga men den mest hemliga kanske är musiken. Den rör sig i ett helt annat medium och på ett högre plan än själva tanken. Musiken kan ibland pausa medvetandet på ett sätt som saknar motstycke, vilken oerhörd triumf!
 

"Musiken är kanske den hemlighetsfullaste av alla konstarter. Den går direkt från känsla till känsla utan förståndet som mellanled"

-Karin Boye


När ett sådant tillstånd har uppkommit blir allt annat oviktigt. Livets problem är helt plötsligt lösta som av sig själva, inga gordiska knutar finns kvar utan själens band ligger i vackra rader. Känsloutbrotten ligger närmare än någonsin och är för en gångs skull välkomna. Processen är för insidan vad ett bad är för utsidan; renande. 



Om livets konst förträngs, förtrycks eller förnekas är vi bara billiga kopior av maskinerna, jag kan inte tänka mig ett värre öde.    





 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar